pátek 29. dubna 2016

Kolonie (2015)

Během Febiofestu měl premiéru i nejnovější snímek německého oscarového režiséra Floriana Gallenbergera Kolonie. Režisér čerpal ze skutečných událostí, které se odehrávaly v 70. letech v Chile. V této době byli odpůrci režimu generála Pinocheta odváženi do Kolonie Dignidad, kde byli následně drasticky mučeni. V sektě, kterou vedl bývalý nacistický lékař Paul Schäfer, docházelo mimo jiné i k týrání a zneužívání dětí. Děsivé není jen to, že o mučení politických vězňů vědělo i německé velvyslanectví, ale i fakt, že Schäfer byl odsouzen až v roce 2006.

Kolonie vypráví na pozadí skutečných událostí smyšlený příběh letušky Leny, jejíž přítel Daniel v Chile podporuje levicového prezidenta Allendeho. Když dojde k násilnému převratu, je Daniel odvezen do Kolonie Dignidad a  mučen. Ač situace vypadá zcela beznadějně, Lena se rozhodne získat Daniela zpět za každou cenu, a tak do Schäferovy sekty vstupuje dobrovolně.


Kolonie není klasickým historickým snímkem. Pokud očekáváte přesné  realistické drama na pomezí dokumentu, na film raději nechoďte. Pokud ale máte rádi napínavé thrillery, Kolonie vás bude bavit. Skoro dvouhodinový film je totiž každou minutu napínavější a napínavější a diváka skoro nenechá vydechnout. Ač se nejedná o skutečný příběh a spousta scén není stoprocentně uvěřitelných (občas je ve filmu zkrátka moc náhod najednou), fungování sekty ukazuje velmi detailně, aniž by ale sklouzával k nadměrné brutalitě, jak je tomu u řady podobných snímků zvykem. Hlavní hrdinové v podání Emmy Watson a Daniela Brühla jsou velmi sympatičtí a zamilovaný pár, ochotný překonat všechny překážky, hrají uvěřitelně, což nutí diváka držet jim palce až do posledního záběru.

Kolonie je ideálním snímkem na sobotní návštěvu kina, kdy nechcete tříhodinový "intelektuální" film bez napínavé zápletky, ale zároveň se chcete i něco dozvědět. Gallenbergerovi se podařilo vykreslit dojemný vztah dvou lidí na pozadí něčeho tak děsivého, že si to dovedeme představit jen s těží. Kolonie je hrozivý film, ale zároveň je  pořád na úrovni snesitelnosti pro běžného diváka. Domnívám se, že právě díky tomu by se mohl dostat do povědomí mnohem více lidí než např. oscarový Saulův syn, který je svou děsivostí a surovostí pro spoustu diváků prostě za hranou (i když pro mě je Saulův syn suverénně nejintenzivnějším filmovým zážitkem posledních několika let a v souboji s Kolonií by byl jasným vítězem).
Pokud vás podobná témata zajímají, rozhodně si Kolonii nenechejte ujít. Jedná se o nadprůměrný film, který navíc ukazuje, jak obrovské štěstí je žít ve svobodné zemi, což je v době, kdy o tom někteří pochybují, nutné stále připomínat.

Hodnocení: 7/10

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za milé komentáře a připomínky :)